Food Africa to największa na kontynencie Międzynarodowa Wystawa Handlowa specjalizująca się w przemyśle spożywczym i rolniczym. W 2021 roku wystawiło się na niej 442 wystawców, odwiedziło ją ponad 16 tyś zwiedzających z 28 krajów. To wystawa łącząca innowacyjny format prezentacji, nawiązywania kontaktów i kojarzeń, jest wyjątkową platformą dostępu do egipskiego mega-rynku i kwitnącego przemysłu rolnego w Afryce. Food Africa to niezrównany portal dostępu do głównych możliwości rolnictwa w Egipcie i Afryce. Niezależnie od tego, czy chcesz poznać nowych nabywców, czy zaprezentować swoje nowe produkty, wystawianie się na Food Africa – Kair daje możliwość bezpośredniego kontaktu z przyszłymi klientami w ich własnym środowisku:

Wejście na nowe rynki i nawiązanie nowych kontaktów biznesowych, możliwość poznania nowych potencjalnych nabywców i dostawców oraz zaprezentowania nowych produktów, szansa na zaprezentowanie swojej marki wśród największej koncentracji kupujących w jednym miejscu, możliwość podpisania umów, znalezienia agenta, dystrybutora, zwiększenia widoczności marki w Afryce Wschodniej, zwłaszcza w regionie COMESA (Wspólny Rynek Afryki Wschodniej i Południowej). 

Wartość wymiany handlowej między Polską a Egiptem w 2021 r. wyniosła 2 mld 798 mln PLN notując wzrost o ok. 24% w stosunku do 2020 r. Główną kategorią eksportową do Egiptu są produkty rolno-spożywcze. Egipt jest pierwszym na świecie odbiorcą polskich jabłek. Wartość ich eksportu w 2021 r. osiągnęła ponad 300 mln PLN. Istotne w tej kategorii były również wyroby cukiernicze i kakaowe oraz produkty mleczarskie. Egipt ze swoją ponad 100-milionową populacją jest najludniejszym krajem Bliskiego Wschodu i największa gospodarką w Afryce Północnej. Wg danych WB Global Economic Prospect 2022 szacowany wzrost egipskiego PKB w 2021 r. wyniósł 3,3%. Natomiast w 2022 r. prognozowany jest wzrost o 5,5%. Zgodnie z UNCTAD World Investment Report 2021 Egipt nieprzerwanie od 2017 r. pozostaje największym odbiorcą inwestycji zagranicznych w Afryce.