FHT Bali jest uznawana za platformę dla przemysłu spożywczego, hotelarskiego i turystycznego w Indonezji .W 2023 roku, w swojej 13 edycji, to najważniejsze międzynarodowe wydarzenie kulinarne, hotelarskie i turystyczne przyciągnie kluczowych kupców handlowych z wiodących kurortów, sieci hotelowych, restauracji, importerów w regionie i stanowić będzie dla wystawców punkt wejścia na ten kwitnący i lukratywny rynek turystyczny. Indonezja, z populacją ponad 260 mln mieszkańców, stanowi potężny i interesujący rynek. Obecnie, eksport polskich produktów z sektora spożywczego jest dosyć ograniczony ( serwatka, produkty mleczne ), a jest to spowodowane m.in. wymaganiami dotyczącymi certyfikatu HALAL. Należy pamiętać, że uzyskanie tego certyfikatu otwiera ogromne możliwości dla producentów żywności nie tylko w Indonezji, ale również w całym świecie muzłumańskim. Warto, zatem rozważyć dostosowanie procesu produkcyjnego oraz swoich towarów do wymagań, jakie niesie za sobą certyfikat HALAL i wykorzystać tę szansę.